Geschiedenis van lang haar
#1
Omdat ik geïnteresseerd ben in geschiedenis en graag lang haar wil, heb ik hier eens wat dingetjes over opgezocht.
Ik heb mooie kapsels uit vorige eeuwen gevonden (met name uit de Middeleeuwen) om misschien eens zelf uit te proberen!
Ik wil hier dus wat posts neer gaan zetten over de verschillende tijdsperiodes met daarin wat voorbeeldjes van hoe lang haar toen gedragen werd.

Deze beginpost gaat over de prehistorie en de mythologie.
De volgende post gaat dan verder bij de Oudheid, die daarna gaat over de Middeleeuwen, enzovoorts, om het overzichtelijk te houden ;)

Prehistorie

De prehistorie is niet zo interessant. De mens is toen zijn lichaamsbeharing verloren, omdat dit praktischer was voor het leven toen, en er bleef alleen hoofdhaar over. Het enige dat bekend is uit die tijd over verzorging van het haar, is dat het haar toen al afgesneden werd met stenen gereedschap of kwartskristallen met scherpe randjes. Bij opgravingen zijn ook rijen dierentanden gevonden, die gebruikt werden als kam, om het haar te kammen. Haar werd in die tijd als offer aan de goden geschonken, en men geloofde dat de ziel van mensen in hun haar zat.

Mythologie

Oké, niet echt geschiedenis, maar er zijn veel verhalen bekend waarin haar een grote rol speelt, en die zijn mooi om te vertellen.

Het haar van Berenice, uit het oude Egypte

Berenice II was een Egyptische koningin, maar ze kwam eigenlijk uit Macedonië. De cultuur van Macedonië was Grieks-Hellenistisch. Berenice offerde haar haren in 243 v. Chr. aan de godin Afrodite, in ruil voor een veilige terugkeer van haar man uit de oorlog tegen Syrië. Hij kwam inderdaad veilig terug, maar het haar van Berenice dat bij de tempel lag, werd gestolen door een Egyptische priester, die het niet eens was met het Griekse offer. Daarop vroeg Berenice aan de hofastronoom Konon, wat er gebeurd was met het verdwenen haar. Die verklaarde dat Afrodite het offer had geaccepteerd, en dat haar haren nu in de lucht tussen de sterren waren geplaatst. Het haar vormt een cluster sterren, dat nu aan de hemel te zien is als sterrenbeeld, genaamd Coma Berenices.

Voor wie het sterrenbeeld van Berenices haar wil zoeken:
Het ligt dicht bij het sterrenbeeld Leeuw en is in mei het beste te zien. Het sterrenbeeld vormt een gelijkbenige driehoek van 3 heldere sterren: β Comae Berenices, α Comae Berenices (ook wel diadeem genoemd, omdat deze in het midden staat en het juweel op de kroon van Berenice aangeeft) en γ Comae Berenices.

Plaatje van Berenice op een munt:
[thumbnail]http://img29.imageshack.us/img29/6195/berenicev.jpg[/thumbnail]

Sif en het gestolen haar, uit de Noorse mythologie

Sif was de vrouw van Thor, de god van de Donder. Ze had prachtig lang haar, dat voorbij haar voeten kwam (!) en de kleur was die van de tarwevelden in het zonlicht. Toen ze op een dag in slaap gevallen was, sneed de snode god Loki, god van de dieven, haar lange haar af en rende hij er mee weg. Sif begon te huilen en haar man Thor was woedend. Hij wilde de dader zwaar straffen. Omdat Loki bang was voor de wraak van Thor, reisde hij naar Smifhelm, waar de Dwergen woonden, en vroeg hij hen om hulp. Zij weefden draden gouden haar, gemaakt van kostbaar goud, langer nog dan Sif's haar was. Loki keerde terug naar Asgard (waar de goden wonen) met het nieuwe haar en de woede van Thor bekoelde.

Plaatje van Sif met haar lange blonde haar (Loki op de achtergrond):
[thumbnail]http://img202.imageshack.us/img202/5637/sifj.jpg[/thumbnail]

Samson en Delilah, uit de Joodse Bijbel

Manoah en zijn vrouw waren Israëlieten, en dit volk werd onderdrukt door de Filistijnen. Manoah's vrouw was zwanger van Samson, toen een Engel voor hen verscheen. Die beloofde dat hun ongeboren zoon hen van het probleem van de Filistijnen af zou helpen. Dat zou gebeuren wanneer Samson de Nazireëer-eed af zou leggen, wat betekende dat hij zijn haar niet mocht knippen of scheren. Samson werd geboren en knipte zijn haar inderdaad niet af. Hij kreeg buitengewone krachten om heldendaden mee te verrichten. Hij versloeg onder andere een leeuw en doodde duizend Filistijnen met de kaak van een os als wapen. Alles ging goed, tot hij verliefd werd op een vrouw genaamd Delilah. Zij was echter door de Filistijnen omgekocht om achter het geheim van Samsons krachten te komen. Uiteindelijk biecht Samson haar op (onwetende van haar verbond met de Filistijnen) dat zijn kracht in zijn lange haar zit. Terwijl Samson slaapt, knipt Delilah zijn haar af en geeft dit aan de Filistijnen. Zij nemen Samson gevangen en maken hem blind door zijn ogen uit te steken. Desondanks groeit Samsons lange haar weer aan en krijgt hij zijn kracht terug. Wanneer de Filistijnen zich in hun tempel hebben verzameld, duwt hij de pilaren van het gebouw om en komen alle Filistijnen om het leven.

Plaatje van Samson en Delilah (schilderij van Jan Steen):
[thumbnail]http://img818.imageshack.us/img818/1170/samsondelilah.jpg[/thumbnail]

Rapunzel, sprookje van de Broeders Grimm

Dit sprookje kennen de meesten wel. Het sprookje werd in 1812 in Duitsland uitgebracht door de Broeders Grimm, maar het is eigenlijk gebaseerd op een verhaal van Charlotte-Rose de Caumont de La Force, uit 1689, en dat verhaal is weer gebaseerd op een oude Iraanse legende uit de 11e eeuw voor Christus!

Een jong stel dat een kind wil krijgen, woont in een huis naast de tuin van een tovenares, genaamd Gothel. Zij heeft rapunzelplanten in haar tuin staan (campanula rapunculus).

Foto van het rapunzelklokje, een echt bestaande plant:
[thumbnail]http://img33.imageshack.us/img33/4576/rapunzelklokje.jpg[/thumbnail]

Wanneer de vrouw van het stel zwanger wordt, begint ze te hunkeren naar rapunzelklokjes. De man gaat de tuin van de tovenares in om wat van de planten te plukken, maar hij wordt betrapt door de heks. Ze dreigt hem te straffen. Hij is bang en smeekt om genade, waarop Gothel hem alleen wil vergeven als hij zijn eerste kind bij de geboorte aan haar afstaat.
Zodra het meisje wordt geboren, geeft de man haar aan Gothel, en zij noemt haar Rapunzel. Ze sluit haar op in een hoge toren, zonder trappen of deuren. Er zit slechts één kamer in de toren en één raam.
Als Rapunzel twaalf is, hoort ze de heks een liedje zingen: Rapunzel, Rapunzel, laat je haar naar beneden, zodat ik kan klimmen op je gouden treden. Rapunzel laat het haar vallen, dat tot de grond reikt, zodat Gothel naar boven kan klimmen.
Op een dag loopt er een prins langs de tuin en vindt hij Rapunzels haar. Hij klimt eraan naar boven en vraagt of Rapunzel met hem wil trouwen. De heks ontdekt echter het bezoek en snijdt het haar van het meisje af. Ze gooit de prins van het balkon, en omdat hij in een doornenstruik landt, wordt hij blind.
Maandenlang loopt de prins rond te dwalen, op zoek naar Rapunzel, tot hij haar op een dag hoort zingen in de buurt van een meer. Zijn zicht wordt hersteld door haar tranen en ze krijgt haar prachtige lange haar weer terug. De prins neemt Rapunzel mee naar zijn koninkrijk en trouwt met haar, en ze leven nog lang en gelukkig.

Een plaatje van Rapunzel met haar lange haren:
[thumbnail]http://img543.imageshack.us/img543/9945/rapunzelo.jpg[/thumbnail]

Nu heb ik zin om die Disney-film te gaan kijken (heb die nog niet gezien :p), ze zouden er eigenlijk een speelfilm van moeten maken!

Navajo-indianen

Niet echt een mythe, maar wel een mooie betekenis voor de haren van een stam die al zo lang bestaat.

Dit zijn indianen die duizenden jaren geleden Canada overstaken, nadat ze via de Beringstraat naar Amerika kwamen. Ze zijn nu gevestigd in Utah, Colorado, New Mexico en Arizona. Ze hebben nog steeds rites, tradities en een heel oud geloof, waarbij het haar erg belangrijk is. Ze geloven dat de gedachten die in het hoofd ontstaan, mee naar buiten komen met het haar, en dat de gedachten voor altijd in het haar aanwezig blijven. De nieuwere gedachten zitten dan dichter bij de hoofdhuid, en de oudere gedachtes in de puntjes van de langste haartjes. Hoe langer de haren zijn, hoe meer gedachtes diegene heeft, en hoe wijzer die persoon dus is. Ze knippen het haar dan ook zelden af.

Foto van een Navajo-vrouw die het haar van haar dochter in een staart doet.
[thumbnail]http://img10.imageshack.us/img10/2855/navajo.jpg[/thumbnail]

Volgende post: de Oudheid!
Antwoord
#2
Oudheid - Deel 1: IJstijd - Soemerië, Akkad en Babylonië - Oud China

Nu wordt het pas echt interessant!

IJstijd

25.000 jaar geleden had de mens al een beeld van wat schoonheid was. Enkele van de oudste voorwerpen die archeologen vonden bij hun opgravingen waren kammen. Deze werden toen gemaakt van hout, botten, hoorns en geweien, maar ook van ivoor of graatjes van vissen.

Soemerië, Akkad en Babylonië

Soemeriërs, uit het gebied waar nu Mesopotamië ligt (tussen de Tigris en de Eufraat), leefden van 6000 v. Chr. tot 2000 v. Chr. Ze hadden zwart haar en een donkere huidskleur. Mannen schoren hun haar en baard af, maar vrouwen hadden lang haar dat in knotjes werd gebonden. De rijkere Soemerische vrouwen kleurden hun haar al met gouden verf, en ze versierden het met zilveren of gouden kammen.

Soemerisch haar met versieringen:
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img593/8605/sumerian.jpg[/thumbnail]

Na de Soemeriërs kwamen de Akkadiërs aan de macht, na 2000 v. Chr. Zij droegen wel baarden, maar trimden deze in een vierkante vorm. Later begonnen ze ook hun haren en baarden te vlechten en krulden ze het haar. De vrouwen bleven lang haar dragen en gebruikten kleine kegeltjes met aromatische geuren, die ze onder het haar plaatsten (wikkelden het haar eroverheen). Ze gaven de hele dag een lekkere geur af.

Haar en baard van een Akkadiër (beeld/masker):
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img194/2246/akkadian.jpg[/thumbnail]

Ten tijde van Babylonië, werd henna voor het eerst in het haar gebruikt. De plant waarvan henna afkomstig is, lawsonia inermis, groeide veel op de rivieroevers. Men geloofde dat de verf magische eigenschappen had en de kwade geesten afweerde. Ook had de verf medicinale kwaliteiten en weerde het huidschimmels.

Schilderij van een Babylonische markt met allerlei kapsels:
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img838/7275/babylonian.jpg[/thumbnail]

Oud China

De stijl van de haarversieringen uit de vroegste Chinese tijden is prachtig. Dit was al rond 1700 v. Chr.! Gedurende de Chinese geschiedenis kwam er steeds meer aandacht voor haarkunst, en het kapsel gaf altijd een sociale status, een religie of een beroep weer.

De Manchu vrouwen stonden bekend als vrouwen met een gouden hoofd en hemelse voeten. De Manchu regeerden van de 17e tot aan de 20e eeuw over China. De meisjes droegen een enkele paardenstaart achter op het hoofd, en het uiteinde van de paardenstaart werd opgerold met een rood koord. De voorkant van het haar werd in een pony geknipt en vaak werd er een gouden of zilveren juweel vastgezet bij de punt van de paardenstaart.

De vrouwen van de Manchu die getrouwd waren, hadden een knotje in het haar, met een zilveren Bianfang (een sierstokje) daarin, en dit kapsel heet Gaoliangtou. De meest typische stijl hiervan is de Liangbatou: het haar bovenop het hoofd bij elkaar binden, in de vorm van een zwaluwstaart, waarbij het lange haar achter in de nek hangt. Er werd dan een waaiervormige kroon bovenop gezet. Ze droegen ook verse bloemen, gewoonlijk met een gouden, zilveren of edelstenen haarpinnetje vastgestoken in het haar. Dat pinnetje heette Yahuazan of Zhuhuazan.

Verschillende Liangbatou van de Manchu vrouwen:
[thumbnail]http://img198.imageshack.us/img198/3791/manchug.jpg[/thumbnail]

Bij de mannen werden regels ingesteld voor hun kapsel door de Manchu: ze moesten het haar aan de voorkant van hun hoofd afscheren, tot aan de slapen, en de rest van het haar achterop het hoofd werd dan gevlochten in een lange vlecht, die queue heette. De Chinese mannen droegen dit kapsel vanaf de 17e tot aan het begin van de 20e eeuw. De laatste keizer knipte zijn queue in 1922 af als teken van veranderende gewoontes.

De queue van de Manchu mannen:
[thumbnail]http://img856.imageshack.us/img856/4489/manchu2.jpg[/thumbnail]

Single vrouwen in China droegen over het algemeen hun haar langer en in vlechten, en getrouwde vrouwen hadden vaker het haar opgestoken, in een knot op het hoofd. Weduwes die niet wilden trouwen, hadden het gebruik hun hoofd te scheren als tegen van onverschilligheid.

Een buyao is een haarpinnetje waaraan beweegbare hangers in de vorm van bloemtakken zaten. Deze bewogen dan de hele tijd op en neer als de vrouw liep. Vrouwen droegen deze veel als versiering in hun haren, en de meeste buyaos waren dan ook gemaakt van goud en versierd met parels en jade.

Voorbeeld van een buyao:
[thumbnail]http://img267.imageshack.us/img267/3856/buyao.jpg[/thumbnail]

Ik vind dit persoonlijk echt prachtig en zou zoiets echt in mijn haar willen dragen (als het wat langer is)!

In Oud China gebruikte men de cederplant om het haar te wassen, omdat dit de haargroei scheen te stimuleren. Vandaag de dag wordt het cederhout gebruikt om sigarendoosjes mee te maken en het bevat vluchtige oliën die insecten op afstand houden.

Er zijn werden zoveel verschillende kapsels gebruikt in oud China, dat het onmogelijk is die allemaal te gaan benoemen. Daarom heb ik een selectie gemaakt van mooie Chinese kapsels om zelf eens uit te proberen - oud en nieuw:

Foto van een Chinese uit de 20e eeuw. Het lijkt een beetje vintage haar.
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img801/7968/chinese7.jpg[/thumbnail]

Foto van een Chinese uit een Chinese historische dramaserie. Haar hoog in een staart en veel vlechtjes. Lijkt op het haar van een Chinese soldaat (ook hoog), maar dan half los.
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img211/4959/chinese6.jpg[/thumbnail]

Foto van opnieuw een Chinese uit een historisch drama. Haar is opgestoken in veel knotjes en twists en er zijn twee lange lokken in de hals vrij gelaten. Veel gebruik van versiersels.
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img21/1729/chinese5e.jpg[/thumbnail]

Foto van het haar van een Chinese (of niet, ik kan het niet van voren zien) van nu. Veel vlechtwerk en dat opgerold tot een knot. Daarna een buyao erin gestoken.
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img195/9247/chinese4.jpg[/thumbnail]

Drie oude afbeeldingen van kapsels uitgewerkt in het heden. Indrukwekkend en goed gedaan!
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img29/1858/chinese3e.jpg[/thumbnail]

Foto van het kapsel van een jonge Chinese in een historische film.
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img211/1893/chinese2.jpg[/thumbnail]

Foto van een jonge Chinese met een half opgestoken kapsel. Het valt op dat het haar vroeger vooral lang was en half opgestoken of geheel opgestoken gedragen werd.
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img832/8473/chinese1e.jpg[/thumbnail]

Volgende post: de Oudheid - Deel 2!
Antwoord
#3
heb niet echt de tijd om alles nu te lezen maar het ziet er super interessant uit!
zelf heb ik een zwak voor de victoriaanse tijd en ik heb al het een en ander gelezen over de haarstijlen toen :)
Kin-Schl-Apl-BSL-TL-HL-TBL-Classic
Heup verwacht in Januari 2016
Antwoord
#4
Ik heb wel alles gelezen: wat een onwijs toffe posts! Ik kijk uit naar het volgende deel!
Antwoord
#5
Wat leuk Frien.
Antwoord
#6
Wat leuk zo'n historisch haar topic! Je hebt er veel werk van gemaakt Frien.
Antwoord
#7
Je hebt er veel tijd en aandacht aan besteed! Erg leuk en interessant om te lezen en te bekijken!! Thumbsup
"Lord of the braids"
Antwoord
#8
Heel interessant om te lezen!
Rolleyes midback - taille - taille volle punten - heup - heup volle punten bloem
Antwoord
#9
Bedankt voor alle leuke reacties! Hier komt het volgende stukje!

Oudheid - Deel 2: Oud India

Oud India

In 1922 groef een Brits archeoloog in Pakistan de stad Mohenjo-Daro op, waar de Indus Vallei beschaving woonde. Deze cultuur is 25 eeuwen ouder dan de tijd van Christus! Er werden figuren gevonden die versierd waren met goud, zilver, ivoor en edelstenen, en die veel verschillende kapsels droegen. Haarverzorging maakte een groot deel uit van het dagelijks leven van deze samenleving, bij zowel mannen als vrouwen.

Een paar plaatjes van de beeldjes:
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img853/3118/indus2.jpg[/thumbnail]
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img594/5364/indus.jpg[/thumbnail]

Na de Indus volgde de Vedische periode, waarbij het kastesysteem werd ingevoerd en de haarverzorging veranderde. Deze verschilde zelfs tussen de kastes. De Veda's schreven voor dat elke Indiër een sikha kapsel moest hebben. Dat is een volledig geschoren hoofd, met één lange lok haar aan de achterkant of de zijkant van het hoofd. Met dit kapsel dacht men dat God mensen naar de hemel kon trekken. Na verloop van tijd werd dit kapsel echter enkel nog door de priesters in India gedragen.

Een sikha kapsel van een priester:
[thumbnail]http://img706.imageshack.us/img706/8396/sikha.jpg[/thumbnail]

De rest van de mensen droegen hun haar lang (!), en de vrouwen uit de bovenste kastes gebruikten ornamenten met juwelen en edelstenen op het voorhoofd. Dit zie je nu ook nog in India.

Toen de Grieken het Indiase gebied binnenkwamen, veranderden de kapsels opnieuw, net als andere onderdelen van de cultuur. De eerste afbeeldingen van Boeddha als persoon werden gemaakt. Hij zag eruit als een klassieke Griekse figuur, met krullend haar en een knotje op de kruin van het hoofd.

Het hoofd van een Griekse Boeddha:
[thumbnail]http://img547.imageshack.us/img547/549/grecobuddha.jpg[/thumbnail]

De kapsels in deze tijd hadden simpele vlechten of krullend haar. Zowel mannen als vrouwen versierden hun kapsels rijkelijk. Mannen hadden over het algemeen 'lang' haar op schouderlengte, en droegen ook haarbanden. Wat het meest opmerkelijke is aan de kapsels van de vrouwen, is dat door alle kastes heen dezelfde stijl gedragen werd. Het haar werd in deze tijd kort geknipt, en vrouwen die wel hun lange haar wilden houden, droegen het in een knotje aan de zijkant van het hoofd, of achter in de hals. Ook de vrouwen droegen haarbanden, die geborduurd of versierd waren volgens hun plek in de kastes. Het is erg moeilijk afbeeldingen te vinden van deze periode in India.

De Chudakarana is een ceremonie waarbij al het haar van een Indiase baby/peuter verwijderd wordt. Dit gebruik bestaat al 4000 jaar in India! Alleen een toefje haar bovenop de kruin wordt lang gelaten. Dit wordt gedaan om de onwenselijke eigenschappen uit vorige levens uit het haar te verwijderen, en geeft vrijheid en onafhankelijkheid aan ten opzichte van de ouders van het kind. Het afgeschoren haar wordt geofferd aan de goden.

Plaatje van zo'n ceremonie van het scheren van het haar:
[thumbnail]http://img834.imageshack.us/img834/6252/chudakarana.jpg[/thumbnail]

Volgens de oude ayurveda traditie, die ook al meer dan 4000 jaar bestaat, werden er in India veel producten voor het haar gebruikt, die wij nu nog gebruiken: kokosnootolie, amandelolie, honing en henna!

Toen de sultans in de 7e eeuw naar India kwamen, uit landen als Damascus, Turkije, Perzië en Afghanistan, werden in de hoogste klassen tulbanden en sluiers gedragen, volgens Islamitische tradities. De mannen droegen daarnaast ook nog baarden, lange bakkebaarden en snorren. De lagere klasses bleven de lokale haardracht hanteren.

Oude foto van een Indiase sultan van nu (uit 1901) met baard en langer haar:
[thumbnail]http://img209.imageshack.us/img209/821/sultanw.jpg[/thumbnail]

Kesh is een traditie uit de Sikhisme religie van deze sultan-periode, uit de 15e eeuw. Hierbij wordt het haar nooit geknipt, wat symbool staat voor respect voor de perfectie van God's schepping. Het lange haar wordt hierbij in een knot gedragen, in de hals, en bedekt met een tulband.

In 1745, in de Mughal periode die daarna kwam, werden deze Sikh's echter vervolgd en moesten zij het haar afknippen, onder dreiging van executie. Bhai Taru Singh was zo'n Sikh, die gevangen was genomen. Hij moest ook zijn haren afknippen, maar weigerde. Bij een marteling werden zijn haar en hoofdhuid voor publiek verwijderd met een scheermes. Zo konden er nooit meer haren op zijn hoofd groeien. Daarna kreeg hij echter de doodstraf en werd hij geëxecuteerd. In het Sikhisme, dat vandaag de dag ook nog bestaat, wordt hij gezien als martelaar en als symbool voor de Kesh-traditie.

Afbeelding van Bhai Taru Singh (pas op, het is bloederig en niet zo fijn om naar te kijken):
[thumbnail]http://img820.imageshack.us/img820/4829/bhaitarusingh.jpg[/thumbnail]

Rond 1550 kwam deze periode ten einde en kwamen de Mongolen in India aan de macht, na een grootschalige invasie. Een van de regels van Babur, een afstammeling van Genghis Khan, was om de vlechten van vrouwen met scharen af te laten knippen, de henna uit het haar te halen, en het te bedekken met stof. De periode duurde bijna 300 jaar, waarin ook de Taj Mahal werd gebouwd, en de oudere Indiase tradities kwamen steeds meer terug in de cultuur. Het haar behield steeds meer de traditionele kenmerken: vooral zwart haar, lang, met vlechten, of versierd met haarbanden of knotjes, aan de zijkant of in de hals.

Plaatjes van vrouwen uit de Mughal periode:
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img46/5240/mughal2.jpg[/thumbnail]
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img526/8253/mughal.jpg[/thumbnail]

In 1857 nam Groot-Brittannië heel India in en maakte het land tot kolonie. Dit duurde tot 1949. In deze tijd waren er natuurlijk veel meer moderne haarstijlen te zien in India.

Voor wie dit eens uit wil proberen (met hulp van een tweede persoon voor het sprenkelen van de olië en de massage):
Er bestaat een 4000 jaar oude Ayurveda hoofdmassagetechniek uit India, genaamd de Shirodhara. Deze wordt door kappers nu nog uitgevoerd als Indiërs naar de kapper gaan. Het wordt gedaan met warme oliën en kruiden. Bij deze therapie worden hoofd, hals, schouders en gezicht zachtjes gemasseerd. De voordelen die dit heeft, verschillen van ontspanning tot opruimen van afvalstoffen, van verlichting van spierspanning tot afvoer van stoffen door lymfeknopen, van immunologische verdediging tot spiermobiliteit en tot slot stimuleert het ook de haargroei via de haarfollikels!

Plaatje van deze techniek:
[thumbnail]http://img543.imageshack.us/img543/6138/shirodhara.jpg[/thumbnail]

Dan heb ik nog een paar plaatjes van Indiase kapsels gezocht, deels omdat ze zo mooi zijn, en deels om ze eens uit te proberen, zodra mijn haar wat langer en dikker is. Dit zijn eigenlijk vooral plaatjes van bruidskapsels, omdat de gewone haardracht in India bestaat uit simpel los haar, één lange dikke vlecht, of een knot achter op het hoofd. De mannen hebben meestal kort haar, al zijn er daar ook mannen met schouderlang haar en baarden, of nog langer haar.

[thumbnail]http://imageshack.us/a/img843/2285/indian4.jpg[/thumbnail]
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img46/4096/indian3m.jpg[/thumbnail]
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img20/1755/indian2n.jpg[/thumbnail]
[thumbnail]http://imageshack.us/a/img200/6400/indian1.jpg[/thumbnail]

Volgende post: Oudheid - Deel 3: Egypte - Hebreeuwen - Griekenland - Rome
Antwoord
#10
zo'n hoofdmassage zou ik ook weleens willen proberen! lijkt me heerlijk.
ik weet dat het kortwieken van peuters ook in veel andere culturen gebeurd.
mijn schoonvader komt uit Iran en de dochters van kennissen van hem hebben ook hun hoofd geschoren gekregen.
ik geloof dat het idee ook is dat haar sterker terug groeit, en dat ze dan van "babyhaar" af raken.
de kapsels zijn echt prachtig!!!

en om nog even terug te komen op de cederplant, ik heb eens cedershampoo gekocht in een Iraanse supermarkt.
ik vond het een fijne shampoo, ook al kon ik de ingrediëntenlijst niet lezen XD
Kin-Schl-Apl-BSL-TL-HL-TBL-Classic
Heup verwacht in Januari 2016
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)